Hartendames

april 16, 2023

Koning voor een dag!

in samenwerking met CKE
Verbinding binnen gemeentes
Voor dit project gingen De Hartendames met de rijdende troon de wijken van Eindhoven in, op zoek naar de koningen en koninginnen van de straat/ de wijk/ de stad.

De opdracht

Verhalen van wijkbewoners vangen, de wijksfeer proeven, klachten aanhoren en vooral ook uitvinden welke behoeften er leven en welke inwoners zich actief voor hun wijk zouden willen inzetten en met buurtinstanties daarover in gesprek zouden willen gaan.
Koning voor een dag!
Koning voor een dag!

De Beleving

Een stukje voorgeschiedenis; All-inclusive komt voort uit een ander groot project in samenwerking met het CKE :

1) ‘Koning voor 1 dag’.
Voor dit project gingen De Hartendames met de rijdende troon de wijken van Eindhoven in, op zoek naar de koningen en koningen van de straat/ de wijk/ de stad. Iedereen kon online of ter plekke zijn/haar buurman/buurvrouw, opvallend sociale en betrokken wijkbewoners nomineren voor deze eretitel. De genomineerde persoon werd door de theatrale Hartendames op de hoogte gebracht van de nominatie, de reden waarom en de genomineerde werd ludiek in het zonnetje en op de troon gezet en gefotografeerd. De foto’s met het nominatieverhaal werden gedeeld op verschillende media, alwaar wijken konden stemmen voor ‘De koning/koningin van de wijk. Er volgde een online quiz en de uiteindelijke finalisten streden met hun wijkteam voor de titel Koning voor 1 dag van Eindhoven (Via een livestream online te volgen)
Een bewust neventraject was: Verhalen van wijkbewoners vangen, de wijksfeer proeven, klachten aanhoren en vooral ook uitvinden welke behoeften er leven en welke inwoners zich actief voor hun wijk zouden willen inzetten en met buurtinstanties daarover in gesprek zouden willen gaan. Hier werd schriftelijk verslag van gedaan naar de betrokken buurtorganisaties.

2) Daarna hebben de Hartendames in samenwerking met het CKE een aantal laagdrempelige ontmoetingen met de wethouder geregeld. Middels een ter plekke in hun voortuin opgezette twee persoons high tea met theatrale bediening. Korte vrolijke bezoekjes en persoonlijke aandacht van de wethouder voor de verhalen van de wijkbewoner.

3) In samenwerking met de gebiedscoördinator en het CKE zijn we daarna tot een vervolgproject ‘All Inclusive’ overgegaan Project : ‘All Inclusive’ Doel: Kennismaken met wijk/buren/betrokken organisaties Plezier en Verbinding Info-uitwisseling plannen en ideeën van gebiedscommissie en CKE Laagdrempelig bespreekbaar maken wat er leeft en nodig is in de wijk. Belonen inzet van vrijwilligers/ werven nieuwe vrijwilligers. Werkwijze: De gebied coördinatoren en betrokken buurtpartijen gaven een aantal betrokken buurtvrijwilligers en betrokken organisaties een VIP-kaart voor een verrassingsfeestavond. De Hartendames brachten een aantal voormalig genomineerden (voor Koning voor 1 dag) persoonlijk een VIP-uitnodiging.

Het Resultaat

De VIP feestavond werd georganiseerd in een buurthuis in de wijk. Er werd live muziek/ gratis eten en drinken voor de gasten geregeld. De Hartendames regelden de theatrale ontvangst en de bediening en organiseerde een aantal grappige kennismakings- en mensen verbindende activiteiten. De sfeer was erg ongedwongen en plezierig en door de activiteiten kwamen de gesprekken tussen bewoners en betrokken organisaties makkelijk op gang. De aanwezige bewoners voelden zich gezien en gehoord en werden meer gemotiveerd om zich te willen inzetten voor de wijk en er ook anderen voor te gaan enthousiasmeren. Daarnaast werden er gezamenlijke doelen en wensen voor de wijk opgesteld, waar de betrokken organisaties hun pijlen op kunnen gaan richten in de nabije toekomst.